Mat: Köttfärssås

Inne hos Kryddburken fanns ett intressant recept på köttfärssås som jag är beredd att testa, fast det får väl bli att berätta för resten av familjen annars blir näsrynkor och ”nej, det vill jag inte ha”

6 port
Det här behöver du : 
400 gram nötfärs
150 gram rotselleri
1 morot
2 msk tomatpuré
4 dl kraftig köttbuljong
3 dl ketchup
1 tsk oregano
½ tsk vitpeppar
½ tsk grovmalen svartpeppar
1½ dl grädde
Maizenamjöl utrört i lite vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Börja med att bryna färsen i en rejäl traktörpanna eller gjutjärnsgryta. Under tiden färsen bryns skalar du rotselleri o morot och river grovt.

Tillsätt i färsen tillsammans med tomatpuré och låt allt få fräsa ihop några minuter. Häll sedan på buljong, ketchup, kryddor och grädde. På med lock och låt köttfärssåsen få puttra på svag värme minst en timme, gärna längre om du har tid.

Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Klar att servera med spagetti.

Smarrig köttfärssås (Bilden är tagen från Kryddburkens sida, klicka på bilden så kommer du dit.)

Baka; Glasstårta med choklad

Glasstårta med choklad

Det här receptet och bilden är hämtad från Hallon & Blåbär. måste ju testas!!!

12 port.

Marängbottnar:
4 ägg, endast vitan
1 tsk äppelcidervinäger eller pressad citron
1 ½ dl strösocker
2 ½ dl florsocker
Chokladglassfyllning:
120 g pecannötter
9 msk strösocker
1 msk vatten
200 g mörk choklad
2 ägg, endast vitan
4 dl vispgrädde
4 ägg, endast gulan
Chokladsås:
½ dl kakao
1 dl strösocker
1 ½ dl vatten

Sätt ugnen på varmluft 90° C.

Marängbottnar: Vispa äggvitor, äppelcidervinäger och hälften av sockret till ett fast vitt skum. Fortsätt att vispa och tillsätt resten av sockret, lite i taget tills du kan vända bunken upp och ner. Sikta ner florsockret och vänd ner det försiktigt.

Rita upp cirklar som är ca 23 cm i diameter på två bakplåtspapper. Bred ut marängsmeten i de två cirklarna. Grädda båda i ugnen i ca 1 ½ timme. Låt svalna på galler.

Glassfyllningen: Torrosta nötterna i en stekpanna och lägg åt sidan. Smält 3 msk socker och vatten i stekpannan till det är gyllenbrunt. Ta bort från värmen och vänd ner nötterna. Låt svalna på ett bakplåtspapper och hacka sedan grovt.

Smält chokladen. Låt svalna något.

Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt 2 msk socker och vispa ytterligare några minuter.

Vispa grädden lätt fluffig. Vispa gulor och 4 msk socker vitt och pösigt. Vänd ner lite av den smält chokladen i äggvispet och rör försiktigt, rör i resten av chokladen. Vänd ner den vispade grädden, de vispade vitorna och pecannötterna (spara några till garneringen) i äggvispet.

Ta en springform som är 24 cm i diameter och lägg den ena marängbottnen och häll på glassfyllningen. Lägg på den andra marängbottnen och tryck ner den lite försiktigt i glassmeten. Frys i minst 6 timmar.

Chokladsås: Rör ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull och koka tills såsen börjar tjockna, ca 10 minuter. Låt svalna helt.

Ta fram tårtan ur frysen ca 20 minuter innan servering. Ringla på sås och strö över nötterna.

Baka: En himmelsk tårta

S:t heavens streets himmelska tårta

(OBS!! För att göra denna tårta behövs tre bottnar, mao receptet nedan x 3!!!
INTE fyllningen, utan enbart botten)
 
2 ägg
2.5 dl socker
110 g smält smör
2 dl mjöl
4 msk kakao
1.5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
 
Fyllning:
1 burk Dulche de leche (kolasås)
3 dl grädde
250 g hallon eller andra bär
Värm ugnen på 160 grader.
Vispa ägg och socker tills det är vitt och fluffigt. Smält smöret och låt det svalna lite.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör om med en gaffel så att de blir blandade ordentligt. Häll i blandningen i äggsmeten och rör om lite. Häll sedan i det smälta smöret och blanda lite till.
Bröa en springform på ca 20-24 cm i diameter.
Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 25 min. Känn med en sticka, kakan ska vara lite kladdig.
 
Låt alla bottnarna svalna.
Vispa grädden.
 
Lägg en botten på ett tårtfat. Bred på ett tjockt lager med dulche de leche (kondenserad mjölk som kokats i 3-4 timmar tills den fått en ganska fast och tjock konsistens) och låt lite av kolasåsen rinna över kanten. Bred på ett lager grädde ovanpå kolasåsen. Toppa med färska hallon.
Lägg på nästa botten och upprepa proceduren.
Lägg på tredje botten och dekorera med tex maränger, sockerblommor, hallon eller andra bär. Det går även att toppa med vackra ätbara blommor.
Pudra toppen med lite florsocker.

Det vattnas i munnen på mej

 
Denna tårta är enkel och går att variera på flera sätt som tex:
- smält choklad och ringla över
-bred curd på varje lager, tex lemoncurd
-fyll med marschmallowfluff, mousse, grädde eller annat valfri fyllning. Enbart fantasin sätter gränser!!!
-dekorera med tex godis, bär, maräng, blommor, frukt, grädde- kör så det rycker med andra ord. Gör en egen version av den!

 

Baka Jordgubbstårta på mandelbotten med vaniljkräm och dajmgrädde

Ett recept från Jennys Matblogg igen, denna gång blir det en mandeltårta de luxe med vaniljkrämsfyllning, dajmgrädde och färska jordgubbar.

Mandelbotten

3 äggvitor

1 dl socker

150 g sötmandel

rivet skal av en halv citron

 

Finhacka mandeln i en mixer. Vispa äggvitor till det blir ett vitt skum. Häll sedan i lite socker i taget under fortsatt vispning. Häll citronskal i äggvispet och rör ner mandeln försiktigt. Smöra en form på 24 cm. Häll i smeten och grädda i 175 gr i 25 min.

Vaniljkräm

1 vaniljstång

5 dl helmjölk

7 äggulor

1,5 dl socker

1,5 dl majsstärkelse

50 g mjukt smör

 

Koka upp mjölk med en urskrapad vaniljstång. Tag ur vaniljstången efter uppkoket. Vispa äggulor, majsstärkelse och socker vitt och pösigt. Slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig omrörning. Det får ej koka. När blandningen tjocknat ordentliget häll över den i en kall skål och smält ner smöret under vispning. Fortsätt tills krämen är slät. Kyl krämen i kylskåp.

Daimgrädde

2 dl grädde

1 dubbeldaim

 

Vispa upp grädde lätt. Rör ner hackad daim.

Börja med att placera mandelbottnen på ett fat. Bred på halva mängden vaniljkräm (resten blir över) Bred över daimgrädden. Toppa med färska jordgubbar.

Baka: Chokladfondant

4-5 portioner

Ingredienser till chokladfondant:
100 g mörk choklad 70%
100 g smör
1/2 dl socker
3 ägg
3 3/4 dl vetemjöl

Ingredienser till kolasås:
En burk karamelliserad mjölk
2 msk vispgrädde

Garnering:
Jordgubbar

Så här gör du chokladfontant:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa smör och socker i en bunke med en elvisp.
3. Tillsätt ett ägg i taget i bunken. Blanda sedan ner vetemjöl med en slev.
4. Smält choklad över ett vattenbad eller i mikron. Rör till sist ner den smälta chokladen i bunken.
5. Smöra 4-5 bakformar (7-8 cm i diameter) riktigt noga. Lägg en bit bakplåtspapper som täcker botten på varje form (om det behövs).
6. Fördela upp smeten i varje form. Grädda sedan i ugnen i 7-10 minuter.
7. Är du osäker så skär med en kniv runt kanterna. Så att du känner att kakan släpper kanterna. Vänd sedan formen upp och ner på ett fat och ta försiktigt bort formen.
8. Servera med en massa kolasås och jordgubbar!

Så här gör du kolasås:
1. Häll ner all karamelliserad mjölk ur burken ner i en bunke.
2. Vispa upp mjölken med vispgrädde (grädden ska vara ovispad).

3. Ät kolasåsen tillsammans med chokladfondanten!

Jag tyckte att den karamelliserade grädden blev alldeles för tjock. Därför vispade jag upp den med lite grädde, så den skulle bli lite lösare. Tycker du att mjölken är lagom tjock så behöver du inte vispa ner någon grädde. Det är helt upp till dig själv!

Receptet är taget från Girl:it’s sajt.

Baka: Cockiebrownies

Receptet kommer från Girl:its receptblogg

Snygg burk, undrar vart man kan få tag i den?! Kakorna ser goda ut, också.

Cookies:
100 g smör
1 dl socker
3/4 dl muscovadosocker
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1 ägg
3 dl vetemjöl
50 g mörk blockchoklad

Brownie:
150-200 g mörk blockchoklad
150 g smör
3 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl cocopops
ca 12 st cookies

Så här gör du cookies:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smör i en kastrull.
3. Rör ihop muscovadosocker, socker, salt och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt sedan det smälta smöret.
4. Vispa ner ägget och blanda till sist ner vetemjölet i bunken.
5. Grov hacka choklad och vänd också ner det i bunken.
6. Ta en matsked deg och rulla ihop degen till en boll. Fortsätt likadant med resten av degen. Placera sedan bollarna på en plåt med bakplåtspapper. Tryck sedan till de lite med fingret.
7. Grädda i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna!

Så här gör du brownies:
1. Sätt ugnen på 160 grader.
2. Smält choklad i mikron eller över ett vattenbad. Låt det sedan svalna något (inte stelna).
3. Häll i smör och socker i en bunke. Vispa innehållet med en elvisp så det blir vitt och pösigt.
4. Rör ner ett ägg i taget. Vänd sedan ner vetemjölet.
5. Blanda ner den smälta chokladen och sirap, rör om tills du får en jämn smet.


6. Skär 12 st cookies i bitar. Välj själv om du vill ha stora eller små bitar.


7. Vänd ner kakbitarna och coco pops i smeten.
8. Täck botten på en fyrkantig form (24×24 cm) med bakplåtspapper. Smöra sedan sidorna av formen.
9. Fyll formen med smeten. Grädda i ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna och skär i bitar.

Jag lät mina brownies svalna något och sen fick de stå i kylskåpet i några timmar. Mums!



Dessert: Hemgjord glass och chokladsås

Det här receptet här hämtat från Girl:its bakblogg.

Ingredienser glass:
1 burk kondenserad mjölk
3 dl vispgrädde (ovispad)
2 tsk krossad flingsalt
38 g smartis (en liten förpackning)

1. Häll över kondenserad mjölk i en bunke och vispa den lite.
2. Tillsätt vispgrädde och vispa med en elvisp tills den tjocknat något.


3. Rör ner salt och smartis i bunken. Smaka av lite i taget tills du får den smak du vill ha av saltet.
4. Häll över innehållet från bunken till en form. Täck formen med plastfolie och låt stå i frysen i runt 4 timmar, eller tills du ser att de stelnat.

Ingredienser chokladsås:
1/2 dl vispgrädde
2 msk socker
2 msk sirap
3 msk mjölk
50 g block choklad
1 msk kakao
1 msk smör

Så här gör du chokladsås:
1. Häll vispgrädde i en kastrull och placera den på spisen.
2. Lägg i choklad och rör om tills chokladen smält.
3. Tillsätt socker, mjölk och sirap och koka upp försiktigt.


4. Sänk värmen något och tillsätt kakao och smör. Låt chokladsåsen sjuda i runt 5 minuter tills den blivit lite tjockare.

Rabarber- och jordgubbsmousse på kladdkaksbotten

4-5 stjälkar rabarber
250 gram jordgubbar
0,75 dl socker (om jordgubbarna inte är så söta kan det hända att du behöver ha lite mer socker )

Ansa jordgubbarna och skär dom i bitar. Skala det yttersta lagret på rabarbern om du har grova stjälkar på spröda vår rabarber brukar jag hoppa över detta. Hacka rabarbern i tunna skivor och lägg jordgubbar, rabarber och socker i en kastrull som du sätter på medelvärme. Låt koka ihop, rör om lite då och då tills rabarbern och jordgubbarna har ”smält”. Häll upp i en skål och låt det svalna.

 
Kladdkaka

150 gram smör
2 ägg
2 dl socker
2,5 dl vetemjöl
3/4 dl kakao gärna av hög kvalite jag använder valrhona
1 nypa salt
0,5 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
 
Smält smöret och låt det svalna något.
 
Rör ihop ägg och socker, vispa inte in för mycket luft för då blir inte kakan så där härligt seg och kladdig.
Sikta ner mjöl, kakao, salt och vaniljpulver. Rör tills allt är blandat. Blanda sist ner smöret.
Klä en springform ca 24 cm med bakplåtspapper och häll smeten i. Grädda på 175 grader ca 15 min.
Låt svalna

Mousse
300 gram philadelphiaost

3 dl vispgrädde
1,5 dl av kompotten ovan
2 dl socker
1 tsk vaniljpulver
3 gelantinblad
 
Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten.
 
Vispa grädden mjuk och fluffig.
Rör osten mjuk med socker och vanilj.

Krama ur gelantinbladen, ta lite av kompotten och värm den ihop med gelantinbladen i micron i ca 10 sekunder på full effekt eller tills bladen smält. Det går snabbt men alla ugnar är ju olika.

Rör ner gelantinblandningen i övriga kompotten och blanda ihop det med ostblandningen. Vänd sist ner grädden.
Häll mossen över den svalnade kladdkakebotten och ställ kallt ca 3 timmar.
Garnera med jordgubbar.
Receptet kommer från den här bloggen

Mat: Grekiska Gyros

Ännu ett recept från Jennys Matblogg

Älskar Gyros

Det här behöver du :
1 stor fläskytterfile
pitabröd
valfria grönsaker

Kryddningen :
2 msk spiskummin
1 msk vitlökspulver
3 msk chilipulver
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
3 tsk torkad timjan
1 kryddmått med kanel

Skaka om kryddorna så är gyrosblandningen klar.

Marinaden :
1/2 pressad citron
1/2 dl olivolja
2-3 msk gyroskrydda

Serveras med vitlökssås 

Gör så här:
Blanda ihop kryddningen ( som räcker till många portioner )
Skär köttet i små delar ( jag tycker att det är lättast att jobba med halvfryst)
Blanda ihop marinaden och lägg köttet i den , gärna 4 timmar innan den ska lagas.
Hetta sedan upp en panna och fräs köttet klar. Om det önskas starkare kan du krydda lite mer under stektiden.

Baka: Kolatårta med färska bär på digestivebotten

Hejsan, Jenny har i sin blogg massor med goda saker bl a den här tårtan.

Det här behöver du :
1 burk sötad kondenserad mjölk ( finns bland bakprodukterna i din butik )
* eller köp den redan färdig kokta.
150 gram smör
300 gram digestivkex
1 liter färska bär
1 1/2 dubbeldaim
3 dl vispgrädde

Gör så här:

Kolakräm:
Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand. Viktigt att den hla tiden täcks av vatten, kan i annat (värsta) fall explodera.  Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm. Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.

Vid servering: Toppa med färska bär och resterande daimkross.

Mumsigt gott, eller hur?